Tłuszcze stanowią podstawowy składnik żywności oraz jednocześnie najbardziej skoncentrowane źródło energii w pożywieniu człowieka. Oleje tłoczone na zimno pozyskuje się z nasion i owoców roślin oleistych charakteryzujących się wysoką zawartością tłuszczu. Oleje te otrzymuje się w wyniku procesów mechanicznych, takich jak tłoczenie, bez zastosowania wysokiej temperatury. Tłoczenie oleju na zimno odbywa się za pomocą pras hydraulicznych lub ślimakowych wyposażonych w układ chłodzący. Oleje zimno tłoczone dostarczają naszemu organizmowi oprócz nienasyconych kwasów tłuszczowych naturalne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach czyli witaminę E, A, D oraz K . Oprócz tego zawierają fitosterole, chlorofil czy przeciwutleniacze np. skwalen. Dieta dr Budwig została opracowana przez niemiecką uczoną dr Johannę Budwig. Wieloletnie badania potwierdziły szerokie spektrum działania kwasów omega-3 na zdrowie człowieka.
Źródło: A. Obiedzińska, B. Waszkiewicz-Robak, „Oleje tłoczone na zimno jako żywność funkcjonalna”, 2012